Letjelice

Uživajte u neopisivoj slobodi letenja

Obvezno osiguranje od odgovornosti operatora bespilotnog zrakoplova (drona)

Koristite li dron kao igračku ili vam služi za obavljanje poslovne djelatnosti, nemojte krenuti na svoje sljedeće putovanje prije nego se uskladite sa zakonskom regulativom čiji je cilj postavljanje sigurnosti kao prioritet. Kada upravljate dronom uvijek nešto može poći po zlu, može se dogoditi nezgoda, a Vi kao pilot ste odgovorni za sve nemile događaje koji bi se mogli dogoditi.

Osiguranje drona, registracija operatora, osposobljavanje udaljenog pilota i prijava leta je procedura koju je potrebno odraditi za legalno letenje.

Odgovarajuće osiguranje za Vas ovisi o aktivnostima koje obavljate bespilotnom letjelicom (dronom). U nastavku saznajte detalje:

Je li osiguranje OBAVEZNO ili preporučljivo?
  • Uredba 785/2004 definira obavezu posjedovanja važećih polica osiguranja prilikom izvođenja letačkih operacija. U otvorenoj kategoriji osiguranje je OBAVEZNO ukoliko se izvode radovi iz zraka. Osiguranje NIJE obavezno za dronove do 20 kg MTOM, ukoliko se njima ne izvode radovi iz zraka
  • Minimalna svota osiguranja iznosi 750.000 SDR-a
  • Policom osiguranja pruža se osigurateljno pokriće operatora za štete pričinjene trećim osobama uslijed smrti, tjelesne ozljede, narušavanja zdravlja, uništenja ili oštećenja stvari.
Moram li ishoditi policu obveznog osiguranja ako je moj dron opremljen kamerom?
  • Ne nužno! Obveza ishođenja obaveznog osiguranja ovisi o namjeni drona, a ne o njegovoj opremi. Ako je namjena drona izvođenje radova iz zraka, onda je polica obaveznog osiguranja obvezna. Pod izvođenjem radova iz zraka smatraju se i fotografiranja i snimanja u privatne svrhe.
Što ako prilikom registracije operatora pogrešno izjavim namjenu svojih operacija?
  • Ukoliko ste prilikom registracije operatora izjavili da ćete se baviti isključivo sportsko rekreativnim letenjem, a utvrđeno je da ste se bavili radovima iz zraka te time izbjegli ishođenje police obveznog osiguranja, za taj je prekršaj zapriječena novčana kazna u iznosu od 2.652,00 € do 26.520,00 €.

Za više informacija posjetite:

https://www.ccaa.hr/letacke-operacije-sustavima-bespilotnih-zrakoplova-18055