ŠTO U SLUČAJU POTRESA

  • Na 24. ožujka 2016.

Potres je iznenadno i brzo podrhtavanje Zemlje uzrokovanopucanjem stijena u unutrašnjosti Zemlje ili njihovim pomicanjem duž već postojećih pukotina (rasjeda). Ako se snažan potres dogodi u naseljenom području, često nastaju i katastrofalne posljedice za stanovništvo uz veliku materijalnu štetu.

 

Tijekom potresa

Minimalno se krećite tijekom potresa. Nastojite što kraćim putem doći do najbližeg sigurnog mjesta. Ostanite u kući dok potres ne prestane, a zatim što mirnije izađite na otvoreni prostor podalje od građevina. Nastojte, barem za djecu, ponijeti tople odjevne predmete i pokrivače. Ponesite dokumente, novac i lijekove za bolesne članove obitelji. Ako ste u mogućnosti, ponesite i prvu pomoć, kao i hranu i vodu.

Ako ste u zatvorenom prostoru:
Sklonite se pod čvrsti stol ili klupu ili uz nosivi zid. Ako nema stola u blizini, zaštitite lice i glavu rukama i prislonite se uz kut nosivog zida. Ostanite daleko od stakla, prozora, vanjskih vrata i vanjskih zidova, kao i svega što bi moglo pasti, primjerice rasvjetnih tijela ili namještaja. Ako ste u krevetu kada počne potres, pričekajte, a glavu zaštitite jastukom, osim ako ste pod teškim rasvjetnim tijelom koje bi moglo pasti. U tom slučaju, premjestite se na najbliže sigurnijemjesto. Sklonite se ispod okvira vrata samo ako znate da se radi osnažnom nosivom zidu. Većina ozljeda tijekom potresa dogodi se kada ljudi panično istrčavaju na otvoren prostor. Ljude najčešće ranjavaju predmeti koji padaju ili polomljene instalacije, poput građevinskog materijala stakla prozora ili vrata, električnih kablovi, plinskih cijevi i sl. Nikako nemojte koristiti dizala.

Ako ste na otvorenom:
Ostanite na otvorenom. Maknite se od zgrada, rasvjetnih stupova, drveća…

Ako se zateknete u vozilu:
Zaustavite se brzo, ali sigurno i ostanite u vozilu. Izbjegavajte zaustavljanje blizu ili ispod zgrade, drveća, nadvožnjaka i rasvjetnih stupova. Budite oprezni, jer su nakon potresa moguća oštećenja ceste, nadvožnjaka i mostova. Vozilo parkirajte na širokom prostoru kakone bi ometalo prolaz većim službenim vozilima i provjerite neće li Vaše vozilo otežavati korištenje hidranata.

Ako se nađete pod ruševinama:
Ne palite šibice ili upaljače. Kretanje smanjite na minimum. Pokrijte usta maramicom ili dijelom odjeće. Pokušajte ostati smireni i lagano udarajte po cijevima ili zidu tako da Vas spasioci mogu čuti i pronaći. Koristite zviždaljku, ako je imate. Ne vičite ako ne morate, jer prilikom vikanja možete udahnuti i opasne količine prašine.

 

Nakon potresa

Budite spremni za ponovno podrhtavanje tla. Naknadni potresi slabije su jakosti od glavnoga udara, ali su opasni, jer mogu uzrokovati dodatne štete na već oštećenim građevinama. Najsigurnije je ostati na otvorenom dok se ne utvrdi koja je građevina sigurna. Ostanite mirni i strpljivi, pregledajte ozlijeđene te pružite prvu pomoć ranjenim osobama.

 

Gdje se skloniti?

Ured za upravljanje u hitnim situacijama definirao je površine za prihvat i evakuaciju građana Grada Zagreba i utvrdio pravce za evakuaciju i kretanje prioritetnih službi zaštite i spašavanja u slučaju potresa. Površine za prihvat i postavljanje šatorskih naselja kao i glavni koridori kretanja u slučaju potresa su označeni na karti. Površine su određene za sve gradske četvrti uzimajući u obzir specifičnosti svake gradske četvrti.

Više možete saznati u letku.

Izvor: Ured za upravljanje u hitnim situacijama, Grad Zagreb

 

 

 

0 Komentari